Onderhoudstips

Wij doen een groot deel van het onderhoud van uw woning.  Natuurlijk zijn er ook nog onderhoudsklussen die u zelf moet doen. Hieronder vindt u verschillende onderhoudstips.

Goed de winter door

Mocht het écht koud worden, dan zijn hier enkele wetenswaardigheden en aanbevelingen waarmee u rekening zou kunnen houden.

•             Sluit de buitenkraan af

Heeft u een buitenkraan? Sluit deze dan af voordat het begint te vriezen. Dat voorkomt dat waterleidingen bevriezen. Dat kan door de stopkraan tussen hoofdkraan en buitenkraan dicht te draaien. Daarna zet u de buitenkraan open. De leiding loopt dan leeg. U laat de buitenkraan open.

•             Blijf ventileren

We hebben de neiging om bij kou het huis helemaal af te sluiten. Daardoor loopt u het risico dat u veel meer vocht in de woning opsluit dan wenselijk is. Vochtophoping in de woning leidt tot een verhoogd risico op schimmelvorming.

Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren.

Woonkamer

Problemen: Vocht. Huisstofmijt in gordijnen, meubilair en vloerbedekking. Huisdieren.

Oplossingen: Houd klapraampjes of ventilatorroosters altijd open, ook in de winter (sluit ze maximaal voor de helft). Reinig de ventilatieroosters regelmatig. Rookt u of heeft u huisdieren? Zorg dan voor extra ventilatie.

Badkamer/Toilet

Problemen: Vocht, schimmelplekken op plafond en muren.

Oplossingen: Zet na een douchen een raam open of zet de ventilator aan. En doe dit voor een optimale ventilatie zeker een uur. Afzuiging aan.

Keuken

Problemen: Vocht, kookluchten.

Oplossingen: Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan. Vervang kunststof filters op tijd en maak metalen filters op tijd schoon. Een extra raampje open kan natuurlijk nooit kwaad

Slaapkamer

Problemen: Vocht. Verse lucht. Huisstofmijt in gordijnen, beddengoed en vloerbedekking.

Oplossingen: Houd klapraampjes of ventilatorroosters altijd open, ook in de winter (sluit ze maximaal voor de helft). Reinig de ventilatieroosters regelmatig. Beddengoed regelmatig wassen.

Overige ruimtes

Problemen: Vocht, stof, schimmel.

Oplossingen: Verwijder kranten e.d. uit ventilatiekanalen. Controleer of de roosters in de kruipruimte en spouwmuren open zijn. Ventilatiekanalen open. Ventilatieroosters open en gereinigd.

Hoe voorkom je een verstopt riool?

Verstoppingen in het riool zorgen voor veel overlast. Alles wat u door de wc spoelt of in de gootsteen gooit, komt in het riool terecht. Vaak gaat dat goed, maar niet alles hoort thuis in het riool. Doekjes en andere dingen die niet makkelijk vergaan hopen op en vet stolt. Daardoor krijgt u uiteindelijk verstoppingen die u vaak niet zelf kunt oplossen.

Dit hoort niet in het riool thuis:

  • Vet, frituurvet, olie: teruggieten in de verpakking en in de afvalbak doen, naar het milieupark brengen;
  • Etensresten, koffiedik, theeblaadjes: In de GFT-bak;
  • Maandverband, tampons, luiers en schoonmaakdoekjes: In de afvalbak;
  • Oude medicijnen: Inleveren bij de apotheek;
  • Verfresten en chemicaliën, zoals terpentine, lampolie, petroleum: Inleveren als chemisch afval bij milieupark;
  • Spoelwater en gebruikte kwastreiniger: Inleveren als chemisch afval bij milieupark;

Controleer of er voldoende water in de cv-installatie zit

Als er weinig water in de cv-installatie zit, dan warmen radiatoren minder snel op. Controleer daarom of de waterdruk voldoende hoog is. De waterdruk hoort tussen 1 en 2 Bar te zijn. Als u bijvult, kunt u het beste tegelijkertijd ook ontluchten. Daarmee laat u lucht uit de installatie ontsnappen (waar lucht zit, kan geen water zitten en water geleidt de warmte beter dan lucht).

Uitleg over het bijvullen van de CV-installatie:

1. Trek de stekker van de cv uit het stopcontact.

2. Laat de temperatuur van het cv water afkoelen tot ca. 40 graden.

3. Sluit de vulslang aan op de waterleiding.

4. Verwijder de afsluitdop van de cv vul-aftapkraan.

5. Vul de slang met water en sluit hem dan aan op de cv vul-aftapkraan.

6. Open de cv vul-aftapkraan.

7. Open de waterkraan en vul de cv installatie bij tot 1,8 bar.

8. Sluit eerst de waterkraan als de gewenste druk is bereikt.

9. Sluit nu de cv vul-aftapkraan.

10. Ontlucht de ketel, leidingen en radiatoren.

11. Vul indien nodig nogmaals bij tot 1,8 bar.

12. Draai beide slangaansluitingen los.

13. Monteer de dop weer op de cv vul-aftapkraan.

14. Laat de slang leeglopen en hang deze zo op dat er geen water meer in kan achterblijven dit i.v.m. legionella preventie.

15. Stop de stekker van de cv weer in het stopcontact.

16. Zet de kamerthermostaat hoog en controleer of de ketel aanslaat.

Schilderwerk binnenkozijnen

Het onderhoud van de kozijnen aan de binnenzijde is een verantwoordelijkheid van de huurder. Het onderhoud dient met regelmaat door de huurder te worden uitgevoerd.

Door uw binnenkozijnen te schilderen is uw huis beter beschermd tegen weersinvloeden. Deze weersinvloeden kunnen uw kozijnen beschadigden en verzwakken waardoor er nieuw kozijnen moeten worden geplaatst. Het laten schilderen van binnen kozijnen verlengt de levensduur van de kozijnen.

De werkwijze van het schilderen van kozijnen:

–              De eerste taak is om de oude verflaag weg te schuren. Door deze verflaag weg te schuren kan de nieuwe verflaag beter hechten. Met afbijt kunnen de hardnekkige verfresten verwijderd worden. Kijk wel uit! Afbijt is erg agressief, gebruik dus altijd handschoenen.

–              Als er gebruik gemaakt is van afbijt dient dit eerst goed schoongemaakt te worden.

–              Na het schuren dient de ondergrond stofvrij te zijn. Anders droogt de verf niet mooi op.

–              Plak de ruit af zodat er geen verf op de ruit terecht kan komen. Het verwijderen van verf op glas is namelijk lastig te verwijderen. Het afplaktape kan één uur na het schilderen verwijderd worden.

–              Na het afplakken moeten de kale plekken worden gegrond. De grondverf zorgt ervoor dat de verf beter hecht. Deze grondverf dient wel weer licht opgeschuurd te worden.

–              Het echte schilderen kan eindelijk beginnen. Werk van boven naar beneden zodat de verf zich gelijkmatig verdeeld. Gebruik een kwaliteitskwast voor het beste resultaat. Als de verf net is aangebracht is het nog mogelijk om foutjes te corrigeren.

–              Voor een mooier resultaat is een tweede laag aanbrengen belangrijk. Het is ook sterker en mooier. Tussendoor moet er wel weer geschuurd worden.